24 października studenci kierunku Menadżer Żywności i Żywienia /Wydział BINOŻ/ w ramach zajęć Wielojęzyczność w branży HoReCa, pod opieką mgr Magdaleny Gałaj, wzięli udział w debacie JOBs on TRIAL. W prawdziwych togach, w rolach obrońcy i prokuratora spierali się na argumenty ZA i PRZECIW wykonywania zawodów w branży HoReCa /Hotel, Restaurant, Catering/.
Rozprawa sądowa podczas zajęć w Centrum Językowym
W semestrze zimowym 2024/2025 w trakcie zajęć Wielojęzyczność w Branży HoReCa 2 studenci byli aktywnie zaangażowani w zadania przybliżające im zawody w branży hotelarskiej. Wśród nich recepcjonisty, menadżera hotelu, menadżera restauracji, pokojówki i kelnera. Praca w zespołach, badanie w terenie i wizyty w hotelach na spotkania i wywiady z interesariuszami zewnętrznymi dała im głębsze spojrzenie w specyfikę danego zawodu. Studenci w ramach zajęć byli też zaangażowani w zadania projektu Pathway to Hospitality - The challenge of attracting and retaining quality employees in the hospitality industry.: mieli możliwość wysłuchania wywiadu z kucharzami i menadżerami restauracji we Francji, Polski, Portugalii, Estonii, Węgier i Włoch.
W trakcie zajęć studenci poznawali wyzwania i trudności w branży gastronomiczno-hotelarskiej; badali ich powody i czynniki w zakresie przyciągania i zatrzymywania pracowników oraz badali przyczyny niedoborów personelu oraz niskiej atrakcyjności pracy w tym sektorze. Aby zaspokoić potrzeby i wymagania konsumentów, sektor hotelarsko-gastronomiczny wymaga warunków pracy, które często charakteryzują się niezbyt przyjaznymi i nieregularnymi godzinami pracy w formie zmianowej, pracą w weekendy, pracą na noce lub w dni świąteczne. Ponadto, wizerunek tego sektora jest obciążony szeregiem stereotypów i uprzedzeń z którymi studenci się musieli zmierzyć w trakcie swojej debaty.
Dodatkowo w ramach zajęć studenci przeprowadzali wywiady, testowali i recenzowali grę edukacyjną dla sektora hotelarsko-gastoronomicznego. Gra była dostępna w różnych językach i rozwijała ich wielojęzyczność w branży.
Wszyscy studenci otrzymali dyplomy uczestnictwa w projekcie, a sędziowska drużyna dodatkowo odebrała vouchery do spa od dostarczycieli projektu, firmy 36,6 Competence Centre.
JOBS ON TRIAL APPROACH
The Jobs On Trial method is a simulation of a court hearing where a single profession or a collection of professions making a trade (e.g. HORECA in the Pathway to Hospitality project) is accused of not being attractive enough and not ensuring equal opportunities for its representatives. It is a pedagogical activity that gives beneficiaries the opportunity to connect with the working world and explore employment issues. It puts the emphasis on active individual expression as a step forward towards vocational guidance.